Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

3 Temmuz 2013 Çarşamba

Ağlı İlçe Tanıtımı 12

AĞLI İLÇE KÜLTÜR VE TURİZM
İlçemizin en başta gezilip görülecek yeri tarihi Ağlı Kalesidir. Ağlı Kalesi İlçenin Batısında bulunan tabi bir dağ üzerine kurulmuştur. Kalenin etrafı yer yer bıçakla kesilmiş gibi kaya sıralarıyla çevrilmiş ve etekleri ormanlarla örtülmüştür. Üzerine kuzeyinde kepez denilen tabii bir kaya ile aralarındaki boyun noktasından çıkılmaktadır. Zaten zayıf tarafı da burası olduğu için suni duvarlar bu kısma yapılmıştır. Moloz taşından harçla yapılan duvarların kalınlıkları bir metre bu günkü yükseklikleri de üç metredir. Kalenin tepesinde büyük bir düzlük vardır İlçeye bakan kısmında mağaralar vardır. Güneyinde kaleden 10 metre aşağıda bir tabii mağara daha vardır. Bunun içinde dolambaçlı yollar ve mezar odaları bulunmaktadır. Batı yüzünde bir mağara daha vardır bu mağaranın ortasından yan yana iki tane su mahzeni bulunmaktadır. Kalenin üzerindeki düzlükte üç tane su sarnıcı bulunmakta bunlardan iki tanesi halen ayakta durmakta bir tanesi ise yıkılmış durumdadır.
Ayrıca; Bir rivayete göre, Kırım Savaşı(1853-1856) sırasında Ruslara karşı Osmanlı ordusu Ankara,Çankırı,Kayseri den katılan taburlarla Mısır,Şam,Arabistan,Fas ve Tunus tan asker ve komutanlar iştirak etmişlerdir.Bilhare,Kırım Savaşı sonrası Fas ve Tunustan gelen askerler bu bölgeye yerleştirilmiştir. Bu dönemde Serdarekrem ve Rumeli Ordusundan Ömer Paşa yanısırasında Hasan ,İsmail,Ahmet,Derviş,Halil Paşa gibi Mehmet Paşanın da adı geçmektedir. Tunus tepesinde açık türbe halinde mezarı bulunan Mehmet(Muhammmed) Tunusi Efendinin aynı kişi olduğunu teyid edilememekle veraber ,kuvetli rivayetler vardır. Kırım ile tarihi bir olay Kastamonu'nun Türk hakimiyeteni girişi yıllarında Çobanoğulları Beyliğinin ilk hükümdarı Hüsamettin Bey ,Selçuklu Hükümdarı Alaadin Keykubat'ın sultanlığı sırasında M 1223 tarhinde Kırım'dam Kastamonu ya dönmüştür. Hayatın son günlerini Taşköprü ilçesinde yaşamış ve orda vefat etmiştir. Mehmet (Muhammed) Tunusi Efendi'nin de Hüsamettin Çoban'ın Kırım seferine katılan Tunus'lu bir komutan olma ihtimali olup dönüşünde bu bölge kalıp yaşamış olma ihtimalide bulabilmektedir. Köyde halen yaşamakta 70-80 yaşlarındaki Osmanlı İmparatorluğu son dönemlerinde Trablusgarp'da askerliğini yaparak köy dönmüşleridir.
TOS TÜRBE TEPESİ-FAS TARLASI
Tunus lar köyüne kuzey yönünden Ağlı ilçesinden gidişte batı yönünde görülen köyün kzuey-batı yönünde kalan ve çevreye hakim konumdaki 1325 mt rakımlı tepe TOSLU TEPE(TUNUS TEPESİ-TUNUS TÜRBE TÜRBESİ) olarak bilinmektedir. Tepenin etrafı tabii taş duvar ile çevrili iken zamanla yer yer tahrip olomuştur. Üzerinde ağaçlar mevcuttur. Tepenin üst düzlük alaını takribi 5000 metrakeredir. Tepenin düz alanı kuzey-batı kesminde 5mt uzunluğunda ,3 mt genişliğinde türbe yeri Mehmet(muhammed) Tunusi Efendi'ye ait olduğu köy halkına tarafından bilinmekte ve anılmaktadır. Türbe yeri "çantı" sistemi kalın ağaçlar 1.20 mt yükseklikte çevrelenmiştir mezar yeri yanında büyük anıtsal nitelikte ağaç bulunmaktaıdr.(Mezar yeri defineciler tarafından kaçak kazılarak tahrip edilmiştir). Mezar yeri çevresini tabii taşlar çevrilerek açık türbe haline getirilmiştir.Alan üzerinde ve çevresin de yazılı herhangi bir kitaba taşa veya benzeri bir taşa rastlanmamıştır. Saha üzerinde defin yapılmış bir çok eski mezarlar bulunmaktadır. Tunus tepesnin Güney-Doğu yamacında takribi 50.000 metrakerelik bir alan ise FAS TARLASI olarak anılmaktadır. Ekim harici durumda dır. Güney etek kesiminde eski Müslüman mezar yerleri gözükmektedir. Ayrıca bu kesimde eski bir camii bulunduğu tarihi tespit edilemeyen bir dönemde yıkılması sonucu köy içinde yeni bir cami yapılmıştır.
Bunun dışında İlçemizin ormanları tamamen yayla durumundadır. Yaz Döneminde yayla Turizmi olarak kış döneminde ise kış ve av turizmi olarak değerlendirilebilir. Gölcüğez çayı kenarında bulunan geçen deresi görülmeye değer. İlçemiz dışında özellikle yaz aylarında insanlar sıcaktan bunalırken terlemeden piknik tadı çıkarılabilecek birçok alan bulunmaktadır.
AĞLI İLÇE KÖYLERİ
Adalar | Akçakese | Akdivan | Bereketli | Fırıncık | Gölcüğez | Kabacı | Müsellimler | Oluközü | Selmanlı | Tunuslar | Turnacık | Yeşilpınar
ağlı ilçe eğitim
AĞLI İLÇE EĞİTİM
Ilce merkezinde 1 lise, 1 YIBO, 1 ilkogretim okulu ile koylerde 9 birlestirilmis sinifli ilkogretim okulu bulunmaktadir.
Ilcemizde 1998 - 1999 ogretim yilinda tasimali ilkogretim uygulamasina baslanmis olup Agli - Kure karayolu guzergahindaki 4 okulda 35 ogrenci ile Agli - Azdavay karayolu uzerinde Bereketli Okulu'na 10 ogrenci olmak uzere toplam 45 ogrenci ilce merkezindeki Nedime Kaya Ilkogretim Okulu'na tasinmaktadir.
Ilcemizde Halk Egitimi Merkezi Mudurlugu'nce 1997 - 1998 yilinda 6 meslek kursundan 98 kursiyer yararlanmistir, 11 sosyal kulturel uygulama faaliyetlerinden 7025 kisi yararlanmis olup, okuma - yazma orani ilcemizde % 95 'dir

Ağlı İlçe Tanıtımı 11

Yaklaşık olarak nüfusun % 35'ı köylerde, % 65'ı ise İlçe merkezinde yaşamaktadır. Ancak, İlçe Belediyesine bağlı olan 9 adet mahalle ilçe merkezine 2 ile 12 Km. mesafede bulunmaktadır. Merkez Mahalle hariç diğer dokuz mahalle fiilen köy özelliğindedir.
İlçenin merkez ve köylerinde yaşayan nüfus toplam 106 yerleşim birimine dağılmıştır. Bu durum, İlçenin ne kadar dağınık bir yerleşim yapısına sahip olduğunu göstermektedir.
Adrese dayalı Nüfus Kayıt sistemi verilerine göre, Ağlının kadın 1.696, erkek 1.610 olmak üzere toplam nüfusu 3.306 dır. İlçe merkezinin 1.109 kadın, 1.049 erkek olmak üzere toplam nüfusu 2.158, köylerin ise 587 kadın, 561 erkek olmak üzere toplam nüfusu.1.148'dir.
İlçenin nüfusu 2000 yılı genel nüfus sayımına göre toplamda %22 azalmıştır.

Ağlı İlçe Tanıtımı 10

lçenin genel olarak nüfusu hızla azalmaktadır. Bunun sebebi büyük şehirlere olan göç olup, Kastamonu ili genelinde en fazla göç veren ikinci ilçe durumundadır. Şöyle- ki, 1990–2000 yılları arasında

 Ağlının nüfusu köylerde % 49,39 oranında azalmıştır. İlçe Merkezinde ise % 15.56 artış olmuştur. İlçe geneli % 6,28 oranında azalmıştır. İlçeden çoğunlukla İstanbul'a göç olmaktadır.
1997 –2000 yılları arasındaki nüfus hararetlerini incelediğimizde köy nüfusu %18 oranında azalırken şehir merkezinin %14 oranında arttığı ilçe genelinde ise %3 oranında nüfus artışı olduğu görülmüştür.

Ağlı İlçe Tanıtımı 9

İlçemizde yayın yapan radyo ve Televizyon bulunmamaktadır. TRT’nin bütün radyoları ile Kastamonu da yayın yapan CSRT FM radyosu yayınları ilçemizden dinlenebilmektedir.

 Televizyon olarak TRT 1, TRT 2, TRT 3 ve TRT 4 kanalları normal antenle izlenebilmekte diğer ulusal Televizyon kanalları ise uydu anteniyle izlenebilmektedir. Cep telefonlarının tüm hatları ile görüşme yapabilmektedir.
AĞLI İLÇE NÜFUS

Ağlı İlçe Tanıtımı 8

İlçemizin İl Merkeziyle ulaşımında her hangi bir sıkıntı yoktur. İl Merkezinden İlçemize yolcu taşımacılığı Azdavay İlçesine ait Ulaş firması tarafından, ayrıca Ağlı Birlik ve İlçemizden geçen şen pazar, Cide, Pınarbaşı ilçelerine ait yolcu minibüslerince sağlanmaktadır. Dolayısıyla mutat araç bulmakta sıkıntı yoktur.
Köy Yollarımız genel olarak stabilizedir. Ve köylerimize Salı günleri hariç mutat vasıta yoktur. Vatandaşlarımız özel araçlarıyla İlçe Merkezine gelmektedir. İlçe Merkezinde Posta Merkezi Müdürlüğü vardır. İlçeye her gün posta gelmektedir. İlçemiz posta merkezinde APS hizmetleri de verilmektedir.
2004 yılı içerisinde Posta Merkezimiz otomasyona geçmesiyle Cep telefonları faturaları ve Kredi kartları tahsilâtına başlanılmıştır.

Ağlı İlçe Tanıtımı 7

 Bizanslıların içinde bulunan genç bir kız Türk subayına aşık olduğundan Bizanslıların suya zehir kattıklarını haber vermiş. Bunun üzerine Türkler topluca su içmeye gitmişler ve orada ölü taklidi yaparak Bizanslıların onları görebileceği şekilde yere yatmışlar, Türklerin öldüğünü zanneden Bizanslılar ganimet için Türk kasabasına savunmasız bir şekilde gelirler.

 Mesafe yakınlaştığında yerde yatan Türkler ayağa kalkarak hücuma geçerler ve Bizanslıları bugünkü Azdavay’a kadar kovalarlar. Bizanslıların Türkler için azdı- vay diye bağrışmalarından Azdavay ismi, suyun zehirlenmesinden dolayı Ağu- Ağulu =Ağlı ismi kaldığı söylenmektedir.
AĞLI İLÇE ULAŞIM VE İLETİŞİM
İlçenin komşu ilçelerle olan ulaşımı karayolları yol ağı içinde yer alan asfalt yollarla sağlanmaktadır. Karayolu dışında deniz, hava ve demiryolu ulaşımı bulunmamaktadır.

Ağlı İlçe Tanıtımı 6

Ağlı İlçesi, engebeli ve ormanlık coğrafi bir yapıya sahip olmasının sonucu olarak, Karadeniz Bölgesi'ne hakim, dağınık yerleşim dokusunun en tipik örneklerinden birini oluşturmaktadır. Gerçekten de yerleşim yerleri ortalama olarak 8–9 haneden müteşekkil olup, köy ve mahallelere bağlı toplam 106 yerleşim birimi mevcuttur. Bu durum yol, su vs. altyapı hizmetlerinin halka ulaştırılmasında zorluklar doğurmaktadır
AĞLI İLÇE ADININ MENŞEİ
AĞLI İSMİ MENŞEİ
İlçemizin İsmi:
Elimizde kesin deliller olmamakla beraber, Ağlının tarihi İlk Çağın derinliklerine kadar inmektedir. Bu devirlere ait buluntular çeşitli uygarlıkların bu topraklar üzerinde gelip geçtiğini göstermektedir. Özellikle M.Ö. 1100- 700 yılları arasında Kastamonu ve çevresinde Paflagonyalıların Egemenlik kurdukları bilinmektedir. Paflagonyalılar Firiklerin bir kolu olup, bu bölgeye kendi adlarını vermişlerdir. İlçe halkının anlattığı efsaneye göre Ağlı ismi ilçenin doğusunda bulunan uğurlu tepede
Türkler, kalede Bizanslılar yaşıyormuş, heri ikisi arasında 3 km mesafe vardır. Türkler içme suyu ihtiyacını ilçe merkezinden akan bir sudan karşılıyorlarmış. Bizanslılar Türkleri yenmek için İçme sularını zehirlemeye karar vermişler.

Ağlı İlçe Tanıtımı 5

Ağlı ve çevresinde bir yılda üç mevsim yaşanır. Genelde kış mevsimi kasım ayında başlar, nisan ayı sonuna kadar devam eder. Kar erken yağar, geç kalkar. Yörede ilkbahar mevsimi hiç yaşanmaz. Yazlar ılık, yağmurlu; kışlar sert ve kar yağışlıdır. Çevrenin ormanlık ve dağlık oluşu soğukları önler kış aylarında ısı -15 dereceden aşağı düşmez, yaz aylarında +25 dereceden yukarı çıkmaz.
Doğal bitki örtüsünü daha ziyade ormanlar oluşturmaktadır. Ormanlarda çam, köknar, meşe, kavak ve söğüt gibi ağaçlar vardır. Dağların ve ormanların etekleri fundalıklarla kaplıdır. Tahıllardan buğday, arpa ve nadiren de fiğ ekilir. Meyvecilik gelişmemiştir.
AĞLI İLÇE YERLEŞİM
Ağlı İlçesi merkez Belediyeye bağlı 10 mahalle ve l3 köyden oluşmaktadır. Bu Mahalle ve köylerimizde genelde birden çok yerleşim birimine sahiptir. Genel olarak mahalle yerleşim birimleri birkaç haneden oluşmaktadır. Köylerimizin dağınık ve engebeli alana yerleşmiş olması nüfus yoğunluğunun olmaması medeni hizmetlerin vatandaşlarımıza sunumunu engellemektedir.

Ağlı İlçe Tanıtımı 4

Ağlı İlçesi ormanlık bölgededir. Dağlar arasında bulunan dar bir vadide kurulmuştur. Etrafı yüksek tepelerle çevrilidir. İlçe genelinde engebeli bir arazi yapısı mevcuttur. Deniz seviyesinden yüksekliği 1100 m.dir. Ağlı; Azdavay, Pınarbaşı, Şenpazar ve Cide ilçeleri yol güzergâhı üzerindedir.
İlçenin doğusunda Seydiler, batısında Azdavay, kuzeyinde Küre ve güneyinde Daday ilçeleri bulunmaktadır.
İlçenin önemli tepeleri şunlardır; Uğralı Tepe, Gök Tepe Hıdırlık ve Alınca Tepeleridir. Çevrenin en yüksek tepesi olan Gök Tepe 1250 M. yüksekliğindedir. Diğer bir tepe Ağlı Kalesi'nin üzerinde bulunduğu tepedir.
Ağlıda belli başlı ova yoktur. Su kaynakları bol değildir. Akarsuları yok denecek kadar azdır. Kar ve yağmur sularının akması ile yaşayan küçük derecikler bulunur. Bu derecikler düzensiz olduğundan yararlanma imkânı yoktur. Sulama döneminde bu derelerden akan sular zaten kesilmektedir.

Ağlı İlçe Tanıtımı 3

 1461 Yılına kadar süren bu durum İsmail Beyin Fatih'e direnmeyip, kardeşkanı dökülmesini önlemek amacıyla egemenlik haklarından vazgeçmesi üzerine değişmiş, Kastamonu ve çevresi de Osmanlı İmparatorluğu'na katılmıştır. Ağlı kuruluşundan bu güne kadar büyük bir gelişme göstermemiştir. İlk defa Kale yakınlarında eski pazar denilen yerde kurulmuştur. Şimdiki yeri olan İlçe merkezine 1905 yılında yerleştirilmiştir. 1918 Yılında da belediye teşkilatı kurulmuştur.
09 MAYIS 1990 kabul edilen ve 20 MAYIS 1990 tarihinde yürürlüğe giren, 3644 Sayılı Kanun gereğince ilçe olmuştur. 29 TEMMUZ 1991 tarihinde İlçenin İlk kaymakamının göreve başlaması ile fiilen faaliyete geçmiştir.
AĞLI İLÇE COĞRAFYA
Ağlı Türkiye'nin batı Karadeniz Bölgesi'nde Kastamonu ili sınırları içindedir. Karayolu ile Başkent Ankara'ya uzaklığı 300 Km, İl merkezine uzaklığı 50 km dir.

Ağlı İlçe Tanıtımı 2

Deniz seviyesinden yüksekliği 1100 m.dir. Ağlı; Azdavay, Pınarbaşı, Şenpazar ve Cide ilçeleri yol güzergâhı üzerindedir. İlçenin doğusunda Seydiler, batısında Azdavay, kuzeyinde Küre ve güneyinde Daday ilçeleri bulunmaktadır.
Elimizde kesin deliller olmamakla beraber, Ağlının tarihi İlk Çağın derinliklerine kadar inmektedir. Bu devirlere ait buluntular çeşitli uygarlıkların bu topraklar üzerinde gelip geçtiğini göstermektedir. Özellikle M.Ö. 1100- 700 yılları arasında Kastamonu ve çevresinde Paflagonyalıların Egemenlik kurdukları bilinmektedir. Paflagonyalılar Firiklerin bir kolu olup, bu bölgeye kendi adlarını vermişlerdir. O devirden bu güne kadar gelen önemli eser Ağlı Kalesidir.
Kastamonu tarihi, Ağlı ve çevresinde Bizanslılar, Danişmentler, Çobanlar ve Candaroğulları gibi kavimlerin hüküm sürdüğünü göstermektedir. Ağlı uzun süre Bizans egemenliği altında kalmıştır. O devirden bu güne kadar gelen önemli eser Ağlı Kalesidir. Bölge 1106 yılında Danişmendlerin eline geçmiştir.

Ağlı İlçe Tanıtımı 1

KASTAMONU İLİ AĞLI İLÇESİ
AĞLI İLÇE TANITIM
ağlı
kastamonu ağlı
ağlı kastamonu
ağlı resimler,ağlı fotoğraflar,ağlı manzaralar,ağlı görüntüler,ağlı video,ağlı spor,ağlı yemekleri,ağlı haber,ağlı haritası,ağlı turizm,ağlı otel,ağlı pansiyon,ağlı yurt,ağlı turlar
,ağlı ekonomi,ağlı sanayi,ağlı ticaret,ağlı tarım,ağlı hayvancılık,ağlı eğitim,ağlı okul,ağlı lisesi,ağlı konut,ağlı konaklama,ağlı emlak,ağlı satılık,ağlı kiralık,ağlı arsa
,ağlı araç,ağlı kültür,ağlı sanat,ağlı ulaşım,ağlı nüfus,ağlı iklim,ağlı sosyal yapı,ağlı dağları,ağlı akarsuları,ağlı dernek,ağlı doğa 
,ağlı gezi,ağlı tatil,ağlı madenleri,ağlı camileri,ağlı öğretmenleri,ağlı okulları,ağlı
AĞLI İLÇE TARİH
İLÇEMİZ AĞLI;
Kastamonu ilinin bir ilçesidir.
Ağlı Türkiye'nin batı Karadeniz Bölgesi'nde Kastamonu ili sınırları içindedir. Karayolu ile Başkent Ankara'ya uzaklığı 300 Km, İl merkezine uzaklığı 50 km dir. Ağlı İlçesi ormanlık bölgededir. Dağlar arasında bulunan dar bir vadide kurulmuştur. Etrafı yüksek tepelerle çevrilidir. İlçe genelinde engebeli bir arazi yapısı mevcuttur. 

13 Haziran 2013 Perşembe

Abana İlçe Tanıtımı 12

 2011 yılı için İlçemizden 18 (on sekiz) kişi proje yardımı , 3 (üç) kişi uygulama yardımından faydalanmak için müracaat etmiştir.Bununla beraber İlçemizin doğal görüntüsü bozulmamış ve kendine has bir dokusu bulunan Hacıveli Mahallesi Ağnasma mevkiinde 5 (beş) adet

Tescilli ev bulunmakta olup bunların dışında kalan diğer evler içinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne 31.03.2009 tarihinde tescili için müracaat yapılmış ve cevabi yazısı beklenmektedir.
ABANA İLÇE KÖYLERİ
Akçam | Altıkulaç | Çampınar | Denizbükü | Elmaçukuru | Göynükler | Kadıyusuf | Yakabaşı | Yemeni | Yeşilyuva

Abana İlçe Tanıtımı 11

Sarnıç : 2 adet
Cami : 3 adet
Çınar : 1 adet
Dükkan : 3 adet
Hamam : 1 adet
Kale : 1 adet
Konut : 60 adet
Taşınmaz Kültür Varlıklarının onarımına yardım sağlanmasına dair yönetmelik kapsamında İlçemizde ilk müracaatlar 2006 yılında yapılmış olup bu zamana kadar 6 (altı) adet proje yardımı ve 1 (bir)adet restorasyon yardımı alınmıştır.

Abana İlçe Tanıtımı 10

Balıkçılık sektörü amatörce sürdürülmekte, küçük kazançlar elde edilebilmektedir. Geçimini balıkçılıkla sürdüren ailelere rastlamak mümkündür.Tarım konusunda fazla gelişme yoktur. Tarım arazileri de yok denecek kadar azdır. Ticari anlamda tarımdan bahsetmek pek mümkün değildir.

Ancak son yıllarda kivi yetiştiriciliği yapılmakta olup, bu konuda başarı elde edilmiş verim sağlanmıştır.İlçemizde tarımcılık konusunda meyvecilik , sebzecilik , tarım ürünleri , hayvancılık ve arıcılık olmak üzere az da olsa gelir elde edilmekte olup , kivicilik hariç ticari anlamda gelir elde edilememektedir.
ABANA İLÇE KÜLTÜR
İlçemizde toplam 71 adet Taşınmaz Kültür Varlığı bulunmaktadır.Bunlar ;

Abana İlçe Tanıtımı 9

İstanbul İli’ne otobüs seferleri yapılmakta, İlçemiz Ankara İli 320 km olup,Ankara’ya ulaşım, Kastamonu İli’nden aktarmalı olarak gerçekleştirilmektedir.

Köylerimizin en uzak mesafesi 14-15 km olup, ulaşım yaz ve kış sağlanmakta, kış aylarında kapalı köy yolları, Özel İdare Müdürlüğü Köylere Hizmet Götürme Birliğince yürütülen çalışmalara sonucu açılmaktadır. Mağduriyet söz konusu değildir
ABANA İLÇE EKONOMİ
İlçede Turizm, diğer sektörlere göre daha çok gelişmiştir. Sanayi konusunda gelişim gösterememiştir. Sanayi konusunda gelişim gösterememesinin nedeni olarak, hammaddenin bulunmayışı ve ilçenin Pazar ulaşımının uzaklığı gösterilebilir,İlçede geçim kaynaklarından birisi de balıkçılıktır.

Abana İlçe Tanıtımı 8

ABANA İLÇE ULAŞIM
İlçemizin Kastamonu İline uzaklığı 98 km'dir. Ulaşım Abana-Bozkurt-Devrekani –Kastamonu Devlet Karayolundan sağlanmaktadır.

Coğrafi yapı nedeniyle yollar inişli ve çıkışlı olmakla birlikte, büyük bölümü sert virajlardan ibarettir. Yaralıgöz
mevkisinin yüksek rakımlı oluşu, kış aylarında kar ve buzlanma nedeniyle trafik akışını engellemekte, yer yer yolların kapanmasına neden olmaktadır.
 İlçemizden günün her saatinde İl Merkezine karşılıklı minibüs seferleri ile yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Günün belirli saatlerinde

Abana İlçe Tanıtımı 7

ABANA İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
İklim olarak ; Karadeniz iklimi hakimdir. Yazları sıcak, kışları ise ılık geçmektedir. Her mevsimde yeterli yağış görülmektedir. İlçenin doğusu Çatalzeytin ilçesi, Güney ve batısında Bozkurt İlçesi ile sınır komşusudur. Kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir.

ABANA İLÇE NÜFUS
2010 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarına göre İlçemiz Nüfusu
Toplam : 3584 Erkek :1778 Kadın :1805 ‘dir.Bununla beraber;
Merkez Nüfusu:2872 Köylerin Nüfusu :711 ‘dir.

Abana İlçe Tanıtımı 6

COĞRAFYA
İlçenin Karadeniz’e olan toplam sahil şeridi 11 km olup, yüzölçümü 33 km2 dır. İlçenin en yüksek yeri 300 mt rakımlıdır. İlçemizin 33 km2’lik yüzölçümünün büyük bir bölümü,

abana haritası
orman (kestane, çam, meşe) fundalık, çalılık, kayalık meskun saha şeklindedir. Batısında Ezine ve İlişi, doğusunda Hacıveli ve Kuğu çayları dik yamaçları ve kanyonları geçerek Abana çevresinde denizle buluşurlar. Piknik ve geziler için ideal yerlerdir.
 Harmason Mahallesinde yaşlı çınarlar görülmeye değerdir. İlçenin güneyindeki Iğrava ve yukarısındaki Karabalçık mağarası, doğusunda bir zamanlar korsanlara barınaklık yapan Hacıveli koy’u ve Siyelik Kayaları ender doğal güzelliklerindendir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız